Emir Kusturica

Emir Kusturica

Emir Kusturica

 

Emir Kusturica , 24. Novembra 1954. god u Sarajevu

Jedan od najpoznatijih i najpriznatijih filmskih režisera današnjice, Emir Kusturica, rođen je u znaku Strelca sa podznakom u Škorpiji, dok mu se Mesec nalazi takođe u sazveždju Škorpije.       

Strelčevi su otvoren i dinamičan znak koji voli životne izazove. Nikada ne miruju i imaju širok spektar interesovanja, ali i potrebu da drugima ukazuju na društvene pojave i događaje, da iznose svoja viđenja i lične stavove i neprikosnoveni su kritičari svakodnevice.

Podznak Škorpije daje mu energiju i istrajnost da završi sve što započne, bez obzira na maguće probleme.

Vladar sunčevog znaka, Jupiter, našao se u sazvežđu Raka ( egzaltirana pozicija gde donosi svoje najbolje osobine) u devetom polju ( prirodno polje Jupitera koje simboliše inostranstvo), te mu je obezbedio veliku popularnost u svetskim razmerama. Konjukcija sa Uranom samo je naglasila iznenadni planetarni uspeh već sa prvim filmom, a trigon sa Suncem ( pozitivan aspekt) doneo je i zvanična priznanja i materijalizaciju. Vladar Ascedenta, Pluton, našao se na vrhu neba (MC-u) u desetom polju u sazveždju Lava na čuvenoj fiksnoj zvezdi Regulus koja simboliše takodje veliku slavu i popularnost. Stelijum (grupa planeta) u prvom polju ( Saturn na samom Asc, Merkur, Mesec i Venera u sazveždju Škorpije, kao i Sunce u Strelcu) istakli su jak karakter, istrajnost, ali i potrebu da prenosi svoja iskustva i zapažanja mlađima. Neptun, planeta umetnika našao se u umetničkoj Vagi u dvanaestom polju ( prirodno polje Neptuna) i definisao je profesiju iza kamere. Takođe, Jupiter i Uran u izazovnom aspektu sa Neptunom naglasio je originalnost i posebne umetničke slike. Pozicija u dvanaestom polju zadužena je i za realizaciju u drugim oblicima umetnosti kao što su muzika i književnost, ali je odredio i njegovo omiljeno stanište u Drvengradu ( grad iz bajke).

 

"Dnevnik", Januar 2013.