Emocionalni revolucionar

Emocionalni revolucionar

Emocionalni revolucionar

 

Emocionalni revolucionar

Pedro Almodovar 24.09.1951. 22h Calzada de Calatava

Osamdesetih godina prošlog veka evropski film se našao u velikoj krizi. Holivudska produkcija je preuzimala apsolutni primat.

Čovek koji je vratio nadu evropskom, a pre svega španskom filmu, bio je Pedro Almodovar rođen u znaku Vage sa podznakom u Blizancima.

Vaga je znak koji vezujemo za umetnost, estetiku, društvene kontakte.

U Almodovarovim filmovima ove osobine su naročito istaknute. Filmovi poseduju izraženu likovnost, visoko su estetizovani, potpuno se razlikuju od filmova drugih autora. Nema sumnje da vodi računa o svakom kadru, o svakoj sitnici. Od scenografije, kostima, pa do glume ništa se ne prepušta slučajnosti. Za ove osobine zadužena je Venera ( u ovom slučaju vladar horoskopa), koja je smeštena u sazvežđe Device. Zahtevna je, kritična i vrlo radna.

Almodovar je reditelj koji nikada ne prestaje da snima, da radi na novom projektu. Konjukcija Sunca i Saturna u Vagi daje mu naglašen osećaj odgovornosti i dužnosti. Ne voli nametanje autoriteta i uplitanje drugih u svoj posao. Zato je i najčešće istovremeno reditelj, scenarista i producent. Takođe,  zbog ovog krajnje moralističkog aspekta ne može a da se ne dotakne kritike u društvenim pojavama, odnosno njihovih devijacija.

Podznak Blizanaca je zadužen za aktuelnost, za laku priču, za dvostrukost radnje, ali i za nagle preokrete i neočekivane dijaloge. Uvek nas iznenadi svežim idejama. Njegovi junaci imaju naglašenu dobru i lošu stranu. I jedna i druga su opravdane. Ali, to je uslov njihove životnosti i postojanosti. Smisao za analizu ogleda se kroz poziciju Merkura u Devici. Zadužen je za logičnost i dubinsku psihološku strukturu.. Svi likovi tragaju za smislom postojanja i svi u suštini teže običnom i jednostavnom životu.

Međutim, osnova svih zapleta Almodovarovih filmova leži u dubokom emocionalnom aspektu koji se oslikava konjukcijom Meseca i Urana u Raku i kvadrata sa Neptunom u Vagi. U astrološkom smislu simboliše nestabilne, razorene i traumatične porodice, osećaj odbačenosti i napuštenosti od iste, česte selidbe, uznemirenost i tanani senzibilitet. Likovi uvek traže dokaze ljubavi i imaju potrebu da nekoga vole. Odnos sa Neptunom određuje nejasne relacije, misterije, duboko sakrivene porodične tajne. Aktiviranjem ovog aspekta aktivira se Gordijev čvor. Aspekt ukazuje i na majke koje napuđtaju ili gube svoju decu. Vec pomenuti aspekt Sunca i Saturna simboliše bezosećajne, distancirane i hladne očeve ili autoritete koji imaju potrebu da zlostavljaju svoje naslednike. Glavni akteri uvek simbolišu i položaj Almodovarovih planeta. Devojke su oslikane Venerom u Devici koja je simbol nesrećne devojke koja se traži i koja ne zna sta tacno hoće, dok su muškarci oslikani konjukcijom Marsa i Plutona u Lavu, dakle agresivni, nasilni i sa potrebom da se istaknu u svakom smislu.

Planetarni uspeh Pedra Almodovara leži upravo u činjenici da se u svojim filmovima ustvari ozbiljno bavio sobom i svojim životom. Svi njegovi filmovi su duboko autobiografski. Nema sumnje da će i dalje biti jedan od najgledanijih i naintrigantnijih reditelja, ali je izvesno da će se baviti nekim novim temama koji simbolišu ovaj astrološki period. To je pre svega starenje i prolaznost zivota. Almodovar je uvek u skladu sa sobom.