Kraljica Elizabeta II

Kraljica Elizabeta II

Kraljica Elizabeta II

Kraljica Elizabeta II

Kraljica Elizabeta II 21. aprila proslavila je 91. rođendan, a 6. februara i 65-tu godišnjicu vladavine i time postala monarh koji u istoriji Velike Britanije najduže vlada.

Rođena je u znaku Bika sa podznakom u Jarcu i Mesecom u Lavu. Zemljani znak Bika dao joj je upornost, doslednost, praktičnost, ali i veliku porodicu ( četvoro dece, osmoro unučadi, tri praunuka). Sunce se nalazi u konjukciji sa fortunom ( na 3. stepenu - stepen egzaltacije Meseca – prosperitet porodice). Podznak u Jarcu je definiše kao osobu koja ima savršenu samokontrolu, ozbiljnu, odgovornu, suzdržanu, distanciranu, dok Mesec u Lavu naglašava i kraljevske osobine – autoritativnost, organizacione sposobnosti i jak ego. Jaka ličnost koja odluke donosi samostalno.

Saturn u Škorpiji u konjukciji sa MC-om odredio joj je životni put. Očevom smrću postaje jedna od najmoćnijih i najuticajnih žena sveta. Saturn je zadužen za dugu vladavinu, istrajnost, odlučnost, moral i osećaj dužnosti. Viši ciljevi su ispred ličnih i privatnih interesa. Obaveštena je o svakom detalju i sve čvrsto drži pod kontrolom, i  nikada ne može u potpunosti da se opusti. Saturn na vrhu neba svoju moć bazira na mudrosti, iskustvu i odricanju. Ipak, Saturn u Škorpiji pravi vrlo izazovne aspekte prema planetama u sedmom i prvom polju. Sedmo polje horoskopa oslikava partnera, ali i odnos javnosti prema kraljici i njenoj porodici. Konjukcija Meseca i Neptuna u Lavu upućuje na kraljičinu jedinu slabost – partnera. Za princa Filipa od Edinburga se udala iz velike ljubavi i prema njemu gaji posebne emocije. Konjukcija Meseca i Neptuna u Lavu u kvadratu sa Saturnom u Škorpiji i opoziciji prema Marsu i Jupiteru u Vodoliji upravo oslikava kontraverzno ponašanje njenog supruga, ali i drugih članova porodice. Princ je zbog braka sa kraljicom morao da promeni veroispovest - Mesec i Neptun u Lavu u opoziciji sa Jupiterom u Vodoliji, ali je i dalje bio neprihvatljiv u visokim društvenim krugovima, što zbog porodice iz koje potiče, što zbog loše materijale pozicije. Princ je jak karakter i nikada se u potpunosti nije navikao na ulogu potčinjenog u javnosti ( Mesec u Lavu je u kvadratu sa Saturnom u Škorpiji). I drugi članovi kraljičine porodice su često bili predmet interesovanja javnosti zbog nekonvencionalnog ponašanja. Venera u Ribama u trigonu sa Plutonom u Raku oslikava upravo mnogobrojne ljubavne i fatalne afere u porodici. Njen stric - kralj Edvard VIII abdicirao je zbog ljubavi, sestra princeza Margareta je imala uzbudljiv ljubavni život, najstariji sin -  princ Čarls razveo se od lejdi Dajane zbog dugogodišnje tajne ljubavne veze, ćerka princeza Ana je u drugom braku, a drugi sin princ Endrju je razveden.   

U retkim trenucima odmora i relaksacije,  kraljica Elizabeta uživa u neobičnim hobijima,  brzoj vožnji i trkama konja (temperamentni Mars u Vodoliji). Pluton u Raku u šestoj kući naglašava njenu ljubav prema rasnim konjima i psima , a Venera u Ribama ljubav prema fotografiji.

Svojim snažnim karakterom  obeležila je jednu epohu i vratila ugled monarhiji.

Iako postepeno smanjuje obaveze i prenosi ih na prestolonaslednike, možemo očekivati da će još dugo biti na tronu.

"Politika" 05.05.2017.