Simbolika planeta

Simbolika planeta

Simbolika planeta

Simbolika planeta

Planete u natalnoj karti ne predstavljaju samo lične osobine već i ljude sa kojima čovek dolazi u kontakt i koji mogu imati uticaja na njega. Muške planete: Sunce, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i mogući Pluton, predstavljaju muške rođake, prijatelje i poznanike.

Sunce označava zrele godine i ljude koji imaju položaj autoriteta, uticaja ili neku kontrolu nad stvarima čoveka. Sunce predstavlja i poslodavca, oca, muža.

Mars označava mlade ljude kasnih dvadesetih i tridesetih godina kada je fizička snaga najveća.

Jupiter predstavlja ljude srednjih godina ( četrdesetih i pedesetih godina), obezbeđenog položaja, a od rođaka stričeve i ujake.

Saturn vlada starijim ljudima (od šezdesetih pa naviše), koji imaju ustaljene navike i čije su misli više u prošlosti nego u budućnosti.

Uran obično pokazuje vrlo stare ljude iza godina Saturna. Mada, nesumnjivo, vlada starcima, Uran često označava okultičare, izumitelje, pilote, električare, ekscentrike i nastrane ljude.

Merkur označava mlađe ljude oba pola, kao i pisce, pisare, kurire i ostale merkurovske pozive. Od rođaka predstavlja savremenike: braću, sestre, rođake.

Mesec je glavni signifikator žena uopšte, ako je u karti veoma jak, pojačava ženske osobine: osetljivost, maštovitost i komunikativnost, a jedan je od faktora feminizma muškarca ako su i drugi uticaji saglasni. Mesec vlada majkom i ženom.

Venera više nego Mesec označava prefinjen i umetnički tip žene, a ako je afliktovana i u lošem položaju, označava ženu nižeg tipa. Žena koju pokazuje Venera ima više šarma nego ona koju pokazuje Mesec, bez obzira na to kom društvenom sloju pripada. Što se tiče rođaka, vlada zenama mlađim od onih kojima vlada Mesec.

Neptun, koji takođe ima žensku prirodu, ne izgleda kao da pokazuje žene u karti i često predstavlja muškarce. Mnogo više označava mentalnu i psihičku prirodu osobe nego fizički izgled. Ljudi predstavljeni Neptunom su ženstveni, labilni, povodljivi, moguće nastrani, narkomani i drugi negativni tipovi.